SRBIJA – REGIONI – EKONOMIJA NOVA FABRIKA PANELA

FOTO Kamen temeljacKraljevo, 17. april 2013. – U selu Tavnik kod Kraljeva danas je položen kamen temeljac za Fabriku panela.

Zahvaljujući zajedničkim ulaganjima investitora Renea Hauslera iz Švajcarske i Roberta Nobla, osnivača i izvršnog direktora kompanije „Noble Environmental Technologies“ u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je inovator nove tehnologije u proizvodnji panela od recikliranih materijala, prva fabrika u našoj zemlji sa tom vrstom moderne tehnologije u Evropi biće izgrađena baš u Tavniku, koji se nalazi na sredokraći između Kraljeva i Čačka.

„Fabrika panela, koja će biti deo kompanije „Noble Enviromental Europe“ imaće oko 6.000 kvadratnih metara i licencu i pravo da prodaje proizvode u celoj Evropi, Rusiji, na Bliskom istoku i u Africi“, rekao je Rene Hausler.

Prema rečima Roberta Nobla, investitori su u Srbiji prepoznali
zemlju sa infrastrukturom, odličnim inženjerskim kadrovima i pravim profesionalcima

Fabrika panela posedovaće termalni kotao koji će proizvoditi energiju, koja će se koristiti u proizodnji, a biće sakupljana i kišnica, koja će se takođe koristiti u proizvodne svrhe, pa će prema rečima Noblea to biti svetski poduhvat i primer odgovornosti prema prirodi.

„Radnici neće biti izloženi otrovnim gasovima, već će raditi u potpuno čistoj sredini, sa čistom vodom i recikliranim papirom i kartonom“, rekao je Noble.

Prema njegovim rečima, dugogodišnji partner kompanije „Ecor“ u SAD je američko Ministarstvo poljopivrede, zbog toga što ova firma jedina u svetu proizvodi vrstu panela koji se koriste u građevinarstvu, za proizvodnju nameštaja i poljoprivrednih alatki, pa je danas „Ecor“ lopata iskorišćena i za polaganje kamena temeljca buduće fabrike.

Proizvodi će za početak biti plasirani najpre na evropsko, a kasnije na američko i na rusko tržište.